2002. május 3., péntek

A II. BME 24 órás programozói verseny eredménye


24 órán keresztül zajlott a második magyar programozói csapatverseny.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, a Magyar Villamosmérnök-hallgatók Egyesületének és a Schönherz Kollégium Számítástechnikai Körének szervezésében, valamint a Fornax Rt. támogatásával lezajlott versenyen 40 csapat indult.
A csapatok egyetlen, ám igen komplex feladatot oldottak meg 24 óra alatt a helyszínen üzembe helyezett, saját számítógépeken. A megoldáshoz szinte tetszőleges, PC-n futó operációs rendszer és fejlesztői környezet használható volt, de a versenyzők semmilyen külső segítséget nem vehettek igénybe; Internet, mobiltelefon használata nem volt megengedett.
A feladat a verseny megkezdéséig teljesen ismeretlen volt a versenyzők előtt, és nem csak nehezen megoldható, de játékos és látványos is volt. A verseny fő szponzorai, a Fornax Rt. és a LEGO Magyarország Kft. jóvoltából minden csapat kapott a LEGO új, Mindstorms termékcsaládjához tartozó Robotics Invention System 2.0 készletet, és az volt a feladatuk, hogy megépítsenek és programozzanak egy robotot, amely a verseny végén egy ismeretlen labirintust kellett, hogy feltérképezzen, abban navigáljon, tárgyakat mozgasson, illetve különféle egyéb feladatokat végrehajtson.
Ezen kívül, egy előre megadott koreográfiát kellett a robotok mini-számítógépeire programozniuk, melyet a verseny végén a Csajkovszkij Diótörő zenéjére a robotok előadtak és a zsűri értékelt.
A versenyen a feszült munka ellenére is végig jó hangulat volt, a csapatok rendkívül sportszerűen küzdöttek, még arra is volt példa, hogy segítették egymást.
A nyertes csapat, a byteam tagjai, Szabó Lőrinc, Margetin István és Elek Róbert tapasztalt, gyakorlott programozók, akiknek sikerült kiválóan megosztani egymás között a feladatokat, jól összehangoltan és hatékonyan dolgozni.
Mindhárman egy-egy LEGO Mindstorms Robotics Invention System 2.0 készletet vihettek haza.
A dobogósok díjai szoftverkészletek, 1 éves tagságok különböző informatikai tudományos szervezetekben, és több számítástechnikai magazin 1 éves előfizetései voltak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése