2002. november 14., csütörtök

Küldjük el a nevünket a Marsra!


A NASA 2002. november 15-én, keleti parti idő szerint éjfélkor lezárja ezt az oldalát, úgyhogy, ha ügyesek vagyunk, még elérhetjük a következő Mars-járót.

2003 májusában, illetve júniusában a NASA két különböző Mars-járót küld a vörös bolygóra. Mindkettő 2004 januárjában hivatott "marsot" érni. Ezek a Mars-járók ugyanolyan technikával fognak landolni, mint híres elődjük. A légzsákos landolás olcsónak és megoldhatónak bizonyult, a NASA egy korosabb hölgyet alkalmazott "prodzsekt-menedzserként" - nem vicc, az űrkorszak legújabb állásajánlata: ki lesz a NASA legújabb varrónője?

Az Ikreknek keresztelt terepjárók most is sok kis mütyürt visznek magukkal. Talajvizsgálót, mikroszkopikus képkészítőt, többfunkciós spektrométert. Fő cél a landolási terület kőzet- és formakincsének alapos vizsgálata. Ezúttal a vas játszik főszerepet, jelenlétét a víz felszínformálásával kapcsolatban vizsgálják.

Ezeket a vizsgálatokat már nemcsak a terepfelszínen és a kőzetek felületén ejtik meg. Az egyik Iker visz magával egy sziklakoptatónak is nevezhető szerkezetet, ez teszi majd lehetővé a többi műszer sikeres hozzáférését a kőzetek belső részéhez. Egyszóval hangos napok lesznek az elsők, túr, fúr, barkácsol. És természetesen, egyikőjük viszi magával az immáron több, mint 3 200 000 nevet tartalmazó névsort is.

A névsort egy szilikonüvegből készített DVD-lemezre teszik rá és egy másik Mars-küldetés keretei közt az egyik terepjáró képet készít a lemezről in situ, majd a képet visszaküldi a Földre. A speciális DVD elkészítésében a LEGO társaság is aktívan részt vett. Magát a lemezt a Nemzetközi Bolygó Társaság adja a NASA-nak. Valószínűleg ez az egyetlen médiahordozó a világon, amit szinte lehetetlen lesz a kalózoknak koppintaniuk.

Nos - aki szeretné még elküldheti saját vagy akár szerettei, hozzátartozói, barátai nevét is.

A NASA figyelmeztet bennünket, hogy ez egy, az amerikai szövetségi kormány által fenntartott oldal, így nem megfelelő használata törvénybe ütköző. Hogy itt mit is értenek, az nem teljesen világos, de kötve hiszem, hogy olyan nevek, mint Szaddam Husszein vagy Oszama bin Laden felkerülnek e listára, bármennyiszer is próbálnánk. Bevallom, kipróbáltam. Saját nevemet minden további nélkül elfogadta, de a hírhedt terroristaszponzorét nem. (Izgulok is, elkapnak?:))

A visszaigazoláskor, amennyiben van Adobe Acrobat a gépünkön (vigyázat, nem csak a Reader!), akkor el is menthetjük magunknak a szép igazoló oklevelet .pdf formátumban.

A névkeresőben visszanézve nevünket, megnyugodhatunk - nevünk a listára került. Nos, itt az utolsó alkalom! Sokan ráférnek még a hátralévő órákban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése