2007. augusztus 11., szombat

Boldog születésnapot! LEGO 75


Magyarország - Hihetetlen, de kedvenc építőjátékunk nagypapakorba jutott. Most 75 éve, hogy az első LEGO-darab legurult a szalagról (a szerk: valójában fából készül termékekkel foglalkoztak eleinte). Azóta meghódított gyereket és felnőttet is.

Pár centinyi, tetején apró rovátkákkal, számtalan színben pompázik, bármit meg lehet belőle építeni, és többször az évszázad játékának választották, mi az?

Erre a kérdésre garantáltan mindenki rávágja: hát a LEGO! Ki hinné, hogy az egész világot meghódító játék immár 75 éves. Az első kockák 1932-ben gördültek le a dán gyár szalagjairól. A LEGO-nak nemcsak karrierje, de eredete is mesébe illő: a múlt század egyik karácsonyán egy megözvegyült, szegény cipészmester pénz híján kivágta a kertben álló diófát, a törzset apró kockákra darabolta, tetejükre kis réseket faragott, hogy össze lehessen illeszteni a darabokat (a szerk: ez nem igaz). A kockák oldalára ezt írta: "leg godt”, vagyis jó játszani.

- A LEGO úgy fejleszti a gyerekek kreativitását, hogy közben a hétköznapi életre is tanít. Nemcsak építésre, de szerepjátékra is alkalmas - magyarázta Baktainé dr. Korsós Gizella pszichológus.

Meghódított minket

A hetvenes-nyolcvanas években két dologért álltunk sorba: banánért és LEGO-ért. Az első doboz LEGO-t 1972-ben adták el itthon. Azóta évente több mint 3 milliárd forintnyi LEGO talál magyar gazdára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése