2007. szeptember 18., kedd

Jól járhatnak az európai játékosok


Ha a sorozatos játékvisszahívások miatt a szülők megijednek a Made in China felirattól, fellendülhet az európai játékgyártók forgalma. Legalábbis azoké, amelyek nem vitték ki a gyártást Kínába.

Jól járhatnak azok a cégek, amelyek a magasabb előállítási költségek ellenére Európában tartották a játékok gyártását – írja a New York Times [1].

A német Playmobil már régóta úgy hirdeti játékait, hogy jobb, mint az átlagos. Most még valamit hozzátehet: hogy nem Kínában készült. Ugyanez igaz a LEGO-ra és a Ravensburger puzzle-gyártóra. A LEGO a játékok 65-70 százalékát dániai gyárában állítja elő, de van két létesítménye Magyaroszágon is. A LEGO-kockák alig három százalékát gyártják Kínában. A Ravensburger termékei 85 százalékát Németországban és Csehországban állítja elő.

Ezzel szemben az amerikai játékforgalmazókban kapható termékek többsége Kínában készült, játékok millióit hívják vissza, mert veszélyesnek bizonyultak. Az európai gyártók éppen ezért hirtelen nagyon jó helyzetbe kerültek.

"Visszatekintve helyesen döntöttünk" – mondta Andrea Schauer, a Playmobil gyártója, a Geobra Brandstätter igazgatója. Ahhoz a minőséghez nem volt elég megfelelő ember Kínában. Ugyanakkor ez nem volt könnyű döntés. Más európai gyártók például áthelyezték a termelést, mert ott sokkal olcsóbban lehetett előállítani a játékokat. A kínai munkás órabére 1,5 dollár, a németé 30 dollár.

Hogy milyen sokan vitték a gyártást a távol-keleti országba, jól mutatja a következő adat: az Egyesült Államokban eladott játékok nyolcvan százaléka Kínában készült.

A szülők félelme a "Made in China" felirattól az európai gyártók felé fordíthatja a keresletet. Főleg Európában, ahol még nincs minden utcasarkon egy Wal Mart vagy egy Toy “R” Us. Az Egyesült Államokban is keresettebbek lehetnek azok a játékok, melyeket nem Kínában gyártottak, így ott is jobban fogyhatnak az európai és amerikai termékek. Főleg, ha a szülők veszik a fáradságot és megnézik a címkéket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése