2008. március 31., hétfő

LEGO kör

2008. márciusában néhány barátommal kitaláltuk, hogy ki kéne próbálni a Lego Mindstroms NXT robotot. Hogy ne csak magunkat szórakoztassuk, elhatároztuk, hogy alapítunk egy robotikával foglalkozó kört. Hamar a Simonyi szakkoliban találtuk magunkat. A Simonyi támogatásának és a csatlakozó kollegák önzetlenségének köszönhetően ma már több ezer darabos Lego készletünk és hét robotból álló eszközparkunk van.

Így készül az új R2D2

Mi a LEGO Mindstroms készleteiből építünk robotokat. A készlet agya egy mikrokontroller, amit általában C-ben programozunk. Ez az agy, ami összeköti a környezetből információkat gyűjtő szenzorokat (érintés-, forgás- és fényérzékelők, ultrahangos szenzorok), és a robotokat mozgató motorokat, vagy más kimeneti eszközöket (pl. pneumatika, hangszórók).
 

A LEGO hatalmas előnye, hogy a robotok megépítéséhez nem kell fémet, műanyagot, vagy más anyagokat megmunkálni, hiszen LEGO-ból szinte mindennek el lehet készíteni a modelljét. Így a vicces sörnyitó, vagy a skorpiót utánzó robotok mellett olyan bonyolultabb problémákat is meg tudunk oldani, mint például egy Rubik kocka kirakása.

A robotok építéséhez persze szükség van szakmai ismeretekre is. A LEGO kör tagjaként belekóstolhatsz a beágyazott rendszerek programozásába. Megismerkedhetsz a különböző szenzorokkal, és azokkal a mechanikus szerkezetekkel, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy egy mozgó robotot a valóságban is megépíts. Mindezt nem száraz könyvekből, hanem a gyakorlatban, valódi robotokat építve, hozzád hasonló diákok társaságában tanulhatod meg.


Amikor nem legozunk

A LEGO kör sok lelkes emberrel bővült az elmúlt hónapokban mégis megmaradt egy jó baráti társaságnak. Gyakran járunk együtt sörözni, és a hetente megtartott gyűlések is laza, kötetlen hangulatban telnek.

Én is csatlakozhatok hozzátok?

A LEGO körnek bármelyik villanykaros a tagja lehet, ha elvégzi az alapozó tanfolyamunkat. Ha érdekel a dolog írj a kurbucz.mate@simonyi.bme.hu címre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése