2008. augusztus 7., csütörtök

Harmincéves a LEGO emberke


A három építőkocka magas figura 1978-ban indult hódító útjára és sikere lehelt újra életet a LEGO cégbe. Az emberkének sokáig neme sem volt, az első női figura, egy nővér, 1980-ban jelent meg, ma pedig már Harry Pottertől Steven Spielbergig számtalan figura létezik.
Aki játszott gyermekkorában a figurával, tudja, hogy nincs is nagyobb élmény, mint szétszedni az emberkét, majd összerakni és a haját különböző irányba csavargatni. A standard emberke összesen nyolc részből áll: két kar, két láb, két kéz, egy törzs és a csípőizület alkotja. A tervező, Jens Nygaard Knudsen évekig tökéletesítette a figurát, ötven, különböző színű és arckifejezésű prototípus után született meg a sárga színű és semleges arckifejezésű végső változat, amely ma is a boltok polcain található. Mindössze néhány milliméternyit változott azóta a méret, a figura feje ma is egy kocka magas, a kezeibe beleillik egy építőkocka és állva és ülve egyaránt kombinálható bármilyen más LEGO elemmel.
Az emberke a kezdeti egyszerűséget már rég levedlette. A korai semleges arckifejezést, amelynek célja az volt, hogy gyerekek fantáziája dolgozzon, először joviális férfi és vicces frizurás, mosolygó arcú női váltotta fel, majd a ’80-as évek végén a kalózfigurák megjelenésével a gonoszság és a rosszkedv is feltűnt a LEGO emberkék arcán. A huszonötéves évfordulóig összesen 3,7 milliárd figura talált gazdára a világon. Az űrbe is kijutott az ikonikus emberke, ugyanis a 2003-ban elindított Mars expedíciók a fedélzetükön két népszerű LEGO figura, Biff és Sandy képét is magukkal vitték.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése