2010. március 8., hétfő

Életnagyságú LEGO tűzoltóautó és lánglovag a Tűzoltó Akadémián

Életnagyságú tűzoltóautót és hozzá tartozó tűzoltóparancsnokot építettek fel legóból a hétvégén az egyik budapesti bevásárlóközpontban a LEGO játékgyár Tűzoltó Akadémiájának látogatói, akik a szorgos munka mellett igazi lánglovagoktól tanulhatták meg a tűzvédelem alapjait.
Magyarországra érkezett a világjáró LEGO City Tűzoltó Akadémia. Az építőjáték-gyártó nevéhez fűződő programsorozat első helyszíne a budapesti Allee bevásárlóközpont volt a hétvégén, ezt további öt állomás követi országszerte. A háromnapos közös építések során az alkalmi legómesterek mintegy 200 ezer apró elemből építhetik meg a 4 méter hosszú, majdnem 2 méter széles és 2 méter magas tűzoltóautót.

A 180 centiméteres tűzoltóparancsnokot pedig nem kevesebb, mint 64 ezer elemből kelthetik életre a látogatók. A játékgyár hivatalos építőmesterei az építés művészetével és szépségeivel ismertetik meg az érdeklődőket, a tűzbiztonsági bemutatókról pedig igazi szakemberek gondoskodnak.

Magyarországon már jó ideje léteznek olyan programok, amelyeknek célja a tűzvédelmi kultúra fejlesztése. A Magyar Tűzoltó Szövetség ifjúsági tűzvédelmi pedagógiai programjának lényege, hogy a gyermekek már az óvodában elsajátítsák a szükséges tűzmegelőzési ismereteket, a tűz esetén való helyes magatartási formákat, és megismerjék a tűzoltóságok tevékenységét. A Fővárosi Tűzoltó Parancsnokság munkatársai pedig a pedagógusokat készítik fel akkreditált továbbképzés keretében a tűzvédelmi ismeretek oktatására.

Hazánkban évente számos esetben a gyermekek okoznak tüzet. Az általános tűzvédelmi ismereteik kibővítése így nemcsak a tűzesetek megakadályozása miatt lenne fontos, hanem talán hozzásegítenék őket ahhoz, hogy megakadályozzanak tüzeket, vagy épségben kimeneküljenek egy égő szobából.

A Tűzoltó Akadémia következő állomásának a győri Győr Pláza ad otthont március 12. és 14. között, majd utána a pécsi Pécs Pláza várja a gyerekeket a március 19-21-ei hétvégén. A további helyszínek március 26-28-án a szegedi Szeged Pláza, április 9 és 11-e között a Nyíregyházai Korzó és végül április 16 és 18 között a budapesti Sugár Bevásárlóközpont lesznek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése