2012. május 31., csütörtök

Magyar gép hegeszti a LEGO lovat


Multiknak dolgozik a pesterzsébeti gépipari mikrovállalkozás.

Világmárkáknak dolgozik egy 13 fős budapesti, XX. kerületi mikrovállalkozás. A Wolfmasch Egyedi Gépgyártó Kft. közel tízmillió forintos uniós támogatással építette újjá 300 négyzetméteres központját, ahol egyebek mellett a LEGO, a General Electric és a ZF egy-egy olyan gépsora, gyártóeszköze is készül, amelyekből kettő Brazíliában üzemel. A beruházást tegnap avatta fel Farkas László ügyvezető igazgató.

A társaság a közelmúltban befejezett, teljeskörű telephely felújításhoz a Közép-Magyarországi Operatív Program KMOP-1.5.3/C-10 számú felhívásának keretében 9,9 millió forint támogatást kapott, beruházása összesen 39,5 millió forintba került. A mikrovállalkozás egyébként készített már egyedi gyártósorokat és gépeket a fentiek mellett a Philipsnek, a Keroxnak és a Braunnak is. Az említett LEGO-nál a Wolfmasch által épített ultrahangos hegesztőgép illeszti egymáshoz a LEGO lovak két felét, de épített már a cég fénycsőszerelő berendezést is, sőt, e társaság gépei állítja be és ellenőrzi például a Suzukik és Opelek ablakmosó berendezéseit.

A cégnél dolgozó gépészmérnökök Farkas László vezetésével nem csak megtervezik, de helyben le is gyártják az elképzelt gépeket, amelyeket gyakran a majdani működés helyszínén szerelnek össze. Az új, 207,5 négyzetméter alapterületű gyártóműhely a hozzá tartozó kiszolgáló helységekkel és irodákkal tovább növeli a cég gyártásának színvonalát és kapacitását, csökkenti az energiafelhasználást és két új munkahelyet is teremt.

A Wolfmasch sikere annyiban nem egyedülálló, hogy 2011-ben az ország egészének exportján belül is jelentős súlyt képviselt a gépipar kivitele. Igaz, ez az évi néhány százmillió forint forgalmú budapesti társaságnál sokkal nagyobb cégekhez kötődött. A Magyar Gépipari és Energetikai Országos Szövetség (MAGEOSZ) adatai szerint a szövetség főként energetikai berendezéseket, részegységeket, illetve félkész termékeket, alkatrészeket gyártó, 40 tagja tavaly 15-20 százalékkal növelte kivitelét, és 2012-ben is hasonló bővülés várható. Tavaly a fő piac Európa, ezen belül is elsősorban Német-, Francia- és Olaszország volt, és ezek lesznek várhatóan az idén is.

További részletek a mai Világgazdaságban
Szerző: Világgazdaság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése