2001. október 30., kedd

A maorik visszadobták a partra vetődött LEGO-s dobozokat

http://index.hu/gazdasag/vilag/lego1030/
A új-zélandi maorik tiltakozása hatására a LEGO felfüggesztette a maori mitológiából elemeket kölcsönző BIONICLE játékok gyártását, de már javában készül a maorik által jóváhagyott változat.
A LEGO játékgyár bejelentette, felfüggeszti a BIONICLE-játékkollekció, illetve minden olyan játékának gyártását és forgalmazását, melyek bennszülött kultúráktól kölcsönöznek elemeket.

A LEGO és a maori kultúrkincs

A maorik nyáron kezdtek tiltakozni amiatt, hogy a játékgyár kreatív elméi a BIONICLE figurák és a köréjük szőtt mesevilág elemeinek elnevezésénél több mint 10 maori vallási kifejezést vettek igénybe, s összemixelték őket mindenféle más kultúrákból származó elemekkel.

Maui Solomon, a maori szellemi tulajdon védelmében fellépő jogász a LEGO vezetőivel folytatott megbeszélések után elmondta, a játékgyár önállóan, a bennszülött kultúrák iránti tiszteletből jutott erre a döntésre.

Készül a közös fejlesztésű játék

A LEGO és a maorik - a gyümölcsöző együttműködés keretében - jelenleg olyan termék kidolgozásán munkálkodnak, mely megfelel a játépiaci igényeknek, ugyanakkor a maori kultúra legrigorózusabb védelmezői sem találnak benne kivetnivalót.

Sőt, a maorik segítséget nyújtanak a LEGO-nak abban is, hogy etikai szabályrendszert dolgozzon ki minden olyan játékgyártó számára, melynek nem jut eszébe semmi eredeti, s így meríteni szeretne a "hagyományos tudásból".

Partra vetődött LEGO-s dobozok

"Az egzotikus Mata Nui szigeten egy elnyomott társadalom él a gonosz Makuta uralma alatt - szólt a Lego magyarországi forgalmazója által kiírt kalandíró-pályázat. Papjaik (a Turagák) tartják bennük az erőt, hivatkozva a legendára, mely szerint hat Toa érkezik, kiket különleges képességeik és titokzatos maszkjaik segítenek küldetésükben, hogy megmentsék a népet a gonosztól! Egy napon hat különös doboz vetődik a sziget partjára: megérkeztek a Toák. Útra kelnek, hogy megszerezzék a Tudás maszkjait, mert csak így győzhetik le a gonosz Makutát."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése