2001. november 2., péntek

Kockázó robot


Elkészült az első Rubik-kocka-megoldó robot. Rubik Ernő 1975-ben alkotta meg a kockát, az amerikai Jonathan P. Brown pedig néhány hete készült el LEGO elemekből épített robotjával. Mi még kézzel csavargattuk a kockát, és agyunkban futott a "megoldóprogram". Brown úr megoldásában a kezek szerepét robot, az agyét számítógép vette át.

A brit származású Brown úr műemlék épületek légkondicionálásához ad tanácsokat Chicagóban, a LEGO-zás csak hobbija és szenvedélye. Két éve egy kisfiú tanácsára vásárolta meg az első komolyabb LEGO készletet, majd hamarosan maga is gyakorlott robotépítővé vált. A The New York Times tudósítása szerint tavaly egyik szomszédjánál látott egy megoldatlan Rubik-kockát heverni, ekkor fogalmazódott meg benne a megoldandó feladat: robottal kell helyre forgatni a Rubik-kocka elemeit. A kockát kis digitális webkamera nézi. Az indulásnál a kamera a rendezetlen kocka mind a hat oldalának képét egy személyi számítógépnek továbbítja. A PC értelmezi a színeket, majd egy megoldóprogram meghatározza a kockaforgatási lépések sorrendjét. A szoftverrel megkeresett megoldást infravörösben dolgozó adó továbbítja a robotra szerelt két programozható mikroszámítógépnek. Ezek a mikrogépek irányítják, szabályozzák a három kockatartó "kéz" mozgását. A rendszer megépítése során Brown ragaszkodott a LEGO elemekhez, ezért a webkamera, a mikroszámítógép és a mozgatómotor is LEGO készletből származik.

Maga a robot 35 cm hosszú, 10 cm széles és 20 cm magas. Az építés során elsősorban a szerkezet szilárdsága okozott fejtörést. Legyen a robot elég erős, hogy képes legyen a kockát tekergetni, de eközben ő maga ne deformálódjon. Brown úr kicsit könnyített a kereskedelemben kapható Rubik-kocka merevségén, kissé eltávolította egymástól a síkokat, és szilikon bepermetezésével is könnyítette a forgatást. A webkamera jeleinek értelmezéséhez saját maga írta meg a színfelismerő szoftvert. Ha nem ragaszkodik a tiszta LEGO megoldáshoz, akkor egy kissé "okosabb" kamera bevetésével ezt a problémát kikerülhette volna. A kockaforgatás lépéseinek egymásutánját kiszámító, megtervező szoftverrel viszont nem volt teendője, ilyen szoftverek régóta léteznek a piacon. A robotot vezérlő szoftver megint a saját munkája.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése