2004. október 25., hétfő

Összedőlhet a LEGO is


Hiába a legnépszerűbb játék, a LEGO folytatódó pénzügyi válsága miatt lemondott a céget 18 éve vezető Kjeld Kirk Kristiansen vezérigazgató. Az előrejelzések szerint az idén az egész éves eladások öt százalékkal csökkennek, s a dán cég veszteségei a 339 millió dollárt is elérhetik.

Az elmúlt két évben összesen 25 és 30 százalék közötti értékkel esett viszsza az eladás. Bár az idén a leg godt (játssz jól) dán szóösszetétel kezdőszótagjairól elnevezett cég mérsékelte költségeit, és ezer ember elbocsátottak, a trendet nem sikerült megállítani.

A LEGO a gyenge dollár, az erősödő konkurencia, és a beszerzési nehézségek szerencsétlen kombinációját okolja a veszteségekért. A LEGO mindemellett drága dán és svájci gyárakban állítja elő a jellegzetes apró tárgyakat, miközben a legtöbb játékgyártó cég a Távol-Keleten gyártatja le termékeit. Az ötvenmilliárd dollárt érő játékpiac eközben évente két százalékkal csökken. A komputerjátékok és a gyerekek előtt álló széles választék rossz hatással van a hagyományos játékok eladására.

Kjeld Kirk Kristiansen, a LEGO alapítójának unokája 1979 óta vezette a családi céget. A milliárdos - aki Forbes magazin szerint 2,5 milliárd dolláros vagyonával a világ 205. leggazdagabb embere - igazgatóhelyettes lesz a cégnél. Az irányítást a 35 éves Jorgen Vig Knudstorp veszi át, aki a 72 éves cég második "családon kívüli" vezetője. A Kristiansenek maradnak az egyedüli részvénytulajdonosok, de egyre valószínűbb, hogy külföldi cégek ráteszik a kezüket a dánok büszkeségére. A Kristiansen család negyedik generációjának huszonéves tagjai ugyanis nem dolgoznak a cégnél. A felvásárlás az új vezérigazgató szerint is megfontolandó lehetőség. A megtakarítások érdekében a jövőben a LEGO külön cég alá akarja vonni négy szórakoztatóparkját (a Legolandokat), feltehetően azzal a céllal, hogy hamarosan eladja őket. A tervek szerint a LEGO újra az építőjátékokra fog koncentrálni, miután elismerte, hogy a golflabdákkal és videojátékokkal túlságosan is változatossá, szélessé tette a brandet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése