2006. április 26., szerda

Barbie és LEGO kiállítás a Syma csarnokban


A világ két legsikeresebb játékát, a Barbie babát és a LEGO-t most először mutatják be egész családoknak ajánlott nagy, közös kiállítás keretében.

Európa legnagyobb játékkiállítása, ahol 45 év Barbie babái és különleges LEGO modellek tekinthetők meg. A kiállításon berendeztek egy 100 négyzetméteres játszósarkot is, ahol LEGO játszóasztalokkal, modellekkel, játékokkal és Barbie babákkal játszhatnak a gyerekek, valamint a játszósarokban berendezünk egy mozit is, ahol a "Diótörö", a "Hattyúk tava" a "Barbie és a Mágikus Pegazus" és a "Tündérmese" című filmeket mutatjuk be a gyerekeknek. Hirdettek egy rajzpályázatot is. Szeretettel várják a gyerekek rajzait kedvenc Barbiejukról ill. LEGO modelljükről. A gyerekeknek számos meglepetés-ajándékkal kedveskedünk majd.

Ez idáig több mint 350 ezer látogatót bűvölt el Németország tizenegy városában, Dániában, Portugáliában és Görögországban az izgalmas kalandozás a játék öt évtizedes történetében. A müncheni 2004. októberi premier óta Európa legnagyobb játékkiállítása megdöntötte minden idők látogatási rekordjait, és kiváltotta a média fenntartás nélküli elismerését.

Később sok helyszínes németországi turnéra indult, majd a dániai Silvesben, Lisszabonban és Thesszalonikiben is hódított. Tervezik a zágrábi, szarajevói és bécsi kiállítást is. A budapesti kiállítás, amelyre 2006. április 15. és 30. között kerül sor a SYMA csarnokban, naponta délelőtt 10-től este 8-ig, április 30-án este 6-ig tekinthető meg. A világ két legsikeresebb játékát, a Barbie babát és a LEGO-t most először mutatják be egész családoknak ajánlott nagy, közös kiállítás keretében.

A választékosan és aprólékos figyelemmel megépített és elrendezett kiállítás fiatalokat és nem fiatalokat egyaránt izgalmas utazásra hív. A látogatók megtekinthetik a Barbie öt évtizedes fejlődését az első, 1959-es babától a jelenkorig: a neves divattervezők által tervezett babákig.

A kiállítás LEGO részlege a modelltervezés mesterdarabjait mutatja be LEGO-kockák ezreinek felhasználásával, elvarázsolva a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. A Ferraritól a New York-i szabadságszobron át más gigantikus építményekig minden megtalálható benne. Az elbűvölő kiállítás fantáziadús építményei a közkedvelt LEGO-kockákból állnak össze, melyek először 1958-ban kerültek piacra. Egy évvel később, 1959-ben Ruth Handler, a kaliforniai Mattel manufaktúra alapítója bemutatott egy teljesen új, felöltöztetett babafajtát: a BARBIE-t.
A BARBIE Ruth Handler lánya, Barbara után kapta a nevét. Azóta játékból legendává fejlődött: több millió kislány szeretett bálványává, gyűjtők keresett tárgyává, és nem utolsósorban divattervezők, filmgyártók, popsztárok múzsájává.

A Barbie babák és a LEGO kockák a mai napig a gyerekszobák megkérdőjelezhetetlen szupersztárjai világszerte. Három generáció számára jelentett az első LEGO-kollekció és Barbie baba feledhetetlen karácsonyokat. Több mint 3,6 milliárd dolláros csúccsal a Barbie minden idők legjobban eladott játéka. A statisztikák szerint a világon minden három másodpercben eladnak egy Barbie-t; és annyi LEGO-kockák gyártottak, hogy a Föld hatmilliárdos lakosságának fejenként 52 darab jutna. Ole Kirk Christiansen nem is álmodott ilyen fejlődésről, mikor 1932-ben megalapította fajátékokat gyártó cégét.
A vállalat 1934-ben kapta a LEGO nevet, a "LEg GOdt" dán szókapcsolatból, amely annyit jelent: játssz jól!

Minden LEGO-kocka - függetlenül attól, melyik gyárban és mikor készült.- kompatibilis bármelyik másikkal. A LEGO-elemek megtartották eredeti alakjukat, bár a sorozat fejlődött. Mintegy 2800 különböző elemből áll, rengeteg színben és többféle anyagból készül. A Barbie fejlődése viszont nagyon sok változatosságot mutat az évtizedek során. Befolyásolta a divat, a zene, a film, ahogy a politika és a sport is. A Barbie visszatükrözi az adott idő lelkületét, így megtestesíti a különböző generációk stílusát, attitűdjeit. Stílusa az ötvenes években jellemzően Elvis és a rock'n'roll, valamint a párizsi "haute-couture" volt.

A hatvanas évek elejének női idoljai - mint Jackie Kennedy és Grace Kelly -befolyásolták a Barbie-divatot, csakúgy, mint Twiggy, az ünnepelt fotómodell és később a hippimozgalom. A diszkó-korszakban, a hetvenes években megváltozott a baba külseje, és a Szombat esti láz című film stílusában pompázott, a Bee Gees és az ABBA zenéjére táncolt. Visszaadta a nyolcvanas évek aerobic- és a teniszlázát, ahogy a Dallas és a Dynasty című filmsorozatok szereplőinek stílusát is. A Harley Davidson-sorozat hajtotta Barbie-t a legendás Route 66-re, a Világ babái sorozatban pedig idegen országok kultúráját és divatját mutatták be a babák.

A vezérfonal mindig az adott idő trendje. A kilencvenes évek Barbie-ja a színes stílus, valamint a vicces sportok megtestesítője volt. A Barbie a mai napig mintegy hatvanféle karriert futott be: a kiállításon is megtekinthető a nővér, a gyermekorvos, a hivatalnok, az elnökjelölt stb. A kiállítás részei a gyűjtők elbűvölő és értékes babái is, a hollywoodi tervező, Bob Mackie például a Barbiekat a legnagyobb filmsztárok ruháiba öltözteti.

Mozinkban bemutatjuk a Diótörő, a Hattyúk tava, a Barbie és a mágikus Pegazus és a Tündérmese című filmeket. Legfiatalabb látogatóink részére csodálatos játszóházat alakítunk ki, természetesen Barbie babákkal és LEGO-kockákkal, játékasztalokkal, modellekkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése