2006. április 30., vasárnap

Barbie és LEGO Világa, Budapest


2006 márciusában több helyen is olvastuk, hogy egy nagyszabású Barbie és LEGO vándorkiállítás érkezik Budapestre. Erről a kiállítasról már El Caracho is mesélt, amikor a TSL találkozón beszélgettünk. Említette, hogy egy kiállításszervező cég bérelt illetve vásárolt is tőlük, német AFOL-októl MOC-okat egy kiállításra. Emiatt is meglepetésként ért, amikor megkeresett a kiállítás tulajdonosának képviselője, hogy meghívjon minket kiállítónak. Mint kiderült, hazánk "túl messze" lett volna a német AFOL kiállítóknak, ezért csak a cég saját tulajdonában lévő LEGO vitrinjeit illetve szobrait tudták volna kiállítani, így a kiállítás LEGO része túl szegényes lett volna. Azt is megkérdeztem, hogy honnan hallottak rólunk, mint megtudtam, egyrészt a 1000Steine-kapcsolat révén, másrész a LEGO Hungary is ajánlott minket.

Felkészülés

A felkérés okozta öröm nem volt teljesen felhőtlen, mivel mindössze három hetünk volt a felkészülésre. Ilyen nagyszabású kiállítást ilyen rövid idő alatt még nem rendeztünk, de szerencsére már volt annyi kész illetve készülőfélben lévő alkotásunk, hogy bele merjünk vágni. A legnagyobb kihívással Multipla és Kofeju szembesült, akik eddig kényelmes tempóban építgették az augusztusban esedékes TSL 2006 Berlin kiállításra a Láchíd/Sikló diorámát, most viszont teljes gőzzel bele kellett húzniuk, hogy a hátralévő pár hétben kiállítható állapotra hozzák az alkotásokat. Persze a társaság többi tagja sem tétlenkedett, mindenki annyit épített, amennyit rendelkezésre álló alkatrészei és szabadideje engedett. Lezly közreműködésével még a Sikló modellt is sikerült működöképessé tenni.

Építés

Végül sikerült mindent becsomagolni és időben leszállítani a Syma csarnokba. A kiállító cég emberei már összeállították a "labirintus"-t, ami végigvezeti a látogatókat a tárlaton, így a mi számunkra kijelölt helyek készen álltak a fogadásunkra, beleértve az elválasztó falakat, a világítást és az áramforrást is. Nagyon profi, moduláris rendszerrel dolgoztak, a szállítható üveges vitrinek láttán csak úgy sárgultunk az irígységtől. Bármi gondunk volt, azonnal segítettek. Ha ragasztószalagra, damilra, kampóra vagy bármi hasonló anyagra, szerszámra volt szükségünk, rögtön megkaptuk. Persze senki és semmi sem tökéletes, ennek a kiállításnak az elején egy apró félreértés miatt azzal kellett szembesülnünk, hogy nem volt asztalunk. Azt feltételeztük, hogy kapunk asztalt is, ezért csak vitrint vittünk magunkkal. Hamar találtunk megoldást: einstandoltunk pár nagyméretű ládát illetve raklapokat, és ezekre fektettünk rá néhány elválasztó falat. Ezt letakartuk fekete posztóval, és kezdődhetett a lényegi munka. A különálló alkotások elhelyezése egyszerűbb feladat volt, mert azokat csak le kellett rakni, majd a belőni a reflektorokat. A terepasztal építése tovább tartott, mivel az építmények egymáshoz képest történő elhelyezését ott a helyszínen rögtönöztük. (Mindig szeretnénk komplett tervet készíteni a kiállítások előtt, de ez még soha sem sikerült.) Az építést másnap is folytattuk, hogy nyitásra minden kész legyen. Sajnos a rögtönzött asztal síkjában akkora törés volt, hogy tulajdonképpen nem is volt síkja az asztalnak. Ezt nem vettük figyelembe a vasútpálya építésekor, csak akkor vettük észre, hogy baj van, amikor beüzemeltük volna a vonatot, és az minduntalan kisiklott, vagy elhagyta a vagonjait. Mivel már nem tudtuk orvosolni a problémát, úgy döntöttünk, hogy a vonat nem fog közlekedni a kiállítás ideje alatt. Legvégül a vitrint raktuk össze, amit a terepasztalt védte az illetéktelen kezektől. A többi alkotásunkat csak kordon védte, így azokat némileg több "behatás" érte, de szerencsére semmi katasztrofális dolog nem történt a kiállítás két hete alatt.

Terepasztal

A terepasztalon elhelyezett alkotások listája, abc sorrendben:
- Akos: Árvíz, Barbecue, Borospince, Égigérő paszuly + Locsoló + Papírsárkány, Esküvő, E.T., Fachwerk ház, Bagaméri fagylaltos triciklije, Favédő rács, Ferrari F1 fűnyíró, Galambdúc, Hintó, Hirdetőoszlop, Homokozó, Húsvéti nyuszik + piros tojások, IKEA, Iskola, Kaszkadőr, Kockabolt, Közlekedési lámpák, Kutyaiskola, Lagzi Lajcsi, Lelakatolt kerékpár, Libikóka, Lóápolás, Madárijesztő, Magasságkorlátozós buszbaleset, Mászófal, Méhészet, Öntöző, Rendőrség (közös MOC), Süsü a halas szökőkúttal, Szélerőmű, Tan ház, Templom, Templomhegy (közösen Lezly-vel), Tell Vilmos, Vadászkunyhó + magasles + vadetető, Vak, Yodafone ház
- Gyurma77: Oldtimer, Rendőrség (közös MOC), Tuning garázs, Virágbolt
- Kofeju: Fahíd, Rendőrség (közös MOC), Vízparti ház
- Lezly: Árvízvédelem (homokzsák pakolás), Chinatown, Falusi panzió, Orientes vonat, Riksa, Vasútállomás, Viadukt építés
- Multipla: Alagút, Betonház, Fabuland ház, Fabu Land Cruiser, Fabu Land Rover, Fák, Kék ház, Kosárlabdapálya, Kúria, Narancs ház, Park szoborral, Sárga+Narancs ház, Szántóföld, Tan+Lime lakópark, Tündérpalota + park, Vásárcsarnok
- Tibicsoki: Bank, Casino, Díszszemle, Égő tető, Krokodil idomár, Meneklő rabok, McDonald's, Mozdonyok, vagonok, konténerek, Piros 7 ház, Pub, Részeg katonák, Sárga sarokház, Star Wars bunyó, Strand, Traffipax, Tűzoltóság, Városháza, Veteményes, Világosszöld ház, Western katonák, Indiánok

A terepasztalon "vendégművészek" alkotásait is elhelyeztük:
- István: Traktorok
- Piratefan: Hajó

Egyéb alkotások

Az önálló alkotások listája, abc sorrendben:
- Akos: Magic Sphere Ball
- Kofeju: Sikló
- Multipla: Lánchíd
- Zoli: daruskocsi
- Lala + Zwack: mozaikok

Sajtónap

A szervezők meghívták a sajtó képviselőit is, így még az építési napon válaszoltunk néhány kérdésre, illetve "engedtük", hogy fényképezzék illetve filmezzék alkotásainkat. Az egyik bulvárlap munkatársai elég sokat kérdeztek. Kérdéseikre válaszolva elmondtam, hogy a terepasztal százezeres nagyságrendű kockából épült (ezt csak tippeltem) és azt is, hogy a Lánchíd modellje brutto kb. fél évig épült (ebbe beleszámítva a tervezés idejét, valamint a várakozást az alkatrészekre). Az újságban már úgy jelentek meg a "tények", hogy a híd áll félmillió kockából, ráadásul a nevemet is hasonló pontosságal tippelték meg. A többiek ezt annyira viccesnek találták, hogy azóta is gyakran szólítanak Kományi Ákosnak.

Kiállítás

A kiállítás hivatalos része egyfelől a számunkra kevébé érdekes Barbie babákról és kiegészítőikről szólt, másrészt voltak LEGO szobrok és vitrinek is. A vitrinek egy része sajnos teljesen hétköznapi, azaz boltokban is kapható készleteket mutatott be. Volt KK, Bionicle, Vikings, 4+ kalóz és DUPLO vitrin is. Ezek miatt tényleg nem érte volna meg a belépőjegyet megvenni, hiszen bármelyik játékboltban meg lehetett nézni ezeket a készleteket. A LEGO szobrok és a MOC vitrinek már sokkal érdekesebbek voltak, de örömmel tapasztaltuk, hogy végül a körülbelül tíz négyzetméteres terepasztalunk és a többi önálló MALUG alkotás is elnyerte a látogatók tetszését. Az általunk kiállított a munkák jól integrálódtak a kiállítás egészébe, nem rontották az állandó darabok által meghatározott színvonalat, inkább emelték azt. Persze voltak olyan látogatók, akik nem értékelték nagyra a kiállítás LEGO részét, mert kifejezetten a Barbie miatt jöttek el, de a többség azért hosszú percekig szemlélte a terepasztalon elhelyezett részleteket, vagy éppen a hatalmas darut, vagy a működő Siklót.

Bontás

A kiállítás utolsó napján, rögtön zárás után nekiálltunk a bontásnak, néhány óra alatt sikerült mindent bepakolni a teherautóba. Persze ez a kaland még nem ért véget itt, mert jött a folytatás, azaz a Barbie és LEGO Bratislava kiállítás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése