2006. június 26., hétfő

Sárvári átállás: LEGO a Flextronicsból

A Made in Hungary felirat áll majd a negyedév múlva az üzletekbe kerülő Lego játékok dobozain. A játékok gyártása ugyanis most már jelentős részben a Flextronics sárvári üzemében történik.

Ki ne ismerné a világszerte kedvelt játékkülönlegességet, a legót, melynek összerakható darabjaiból bármi elkészíthető. Tenger kishajóval, virágos rét házzal, traktor, darus kocsi, melynek vezetőfülkéjébe magát képzelheti a gyerek. Ezeket gyártják mostantól Sárváron, a Flextronics Nyugat-Magyarországi Ipari Parkjában a hagyományos és LCD tévék, számítástechnikai monitorok mellett. Az elektronikai termékeket előállító, szingapúri bejegyzésű cég termékszerkezetének módosítását az tette lehetővé, hogy a gyermekjátékokat előállító dán vállalkozás a gyártóhelyeket hazánkba és Csehországba helyezte. Az óvodások kedvelt játékát előállító gyártósorok Svájcból és Dániából kerültek hazánkba.

- Külső cégre eddig még sohasem bízta a legó előállítását a hatvan éve működő vállalkozás, mondta Szentgyörgyvölgyi Miklós, a Flextronics plasztikgyártó gyáregységének vezetője. Ez a megrendelés szerinte nemcsak hatalmas presztízst, hanem a műanyagipari termékek irányába tett fontos lépést is jelenti számukra. Hozzátette: a Lego tavaly decemberben hozta meg a döntést, s a választás azért esett rájuk, mert a kapacitás és szaktudás csatasorba állításán túl náluk a gyártás, csomagolás és szállítás egy kézbe kerül. Ezzel pedig nagymértékben csökken a termék vevőkhöz való eljuttatásának ideje.

Már karácsonyra készülnek Sárváron, hogy világszerte elegendő kreatív játékkal lephessék meg csemetéiket a szülők. A próbagyártás januárban, a tömeggyártás pedig márciusban kezdődött meg. Így a negyedév múlva az üzletek polcaira kerülő Lego-Duplo csomagokon már a Made in Hungary felirat áll majd.

Az átállás több millió eurós beruházással történt, s eredményeként a műanyagüzem létszáma 900-ról 1600-ra nőtt. Közülük hatszázötvenen foglalkoznak a játékgyártással. Magas fokú szervezettség tapasztalható a 30 ezer négyzetméter alapterületű csarnokban, ahol a gyártósorokon 120 változatban készítik a háromezer fajta elemből álló kollekciót.

Három dologra kell vigyázniuk - mondja Szentgyörgyvölgyi Miklós -, a játékelemek tisztaságára, a sorja - mentességre, vagyis, hogy az elemek ne sebezhessék meg a gyerekeket, valamint hogy lenyelhetetlenek legyenek a darabok.

Papp Péter, a Flextronics magyarországi személyügyi vezetője úgy véli: minden tekintetben felkészültek a piac által követelt változásokra, hiszen koncepciójuk arra épül, hogy tevékenységük az ipari tervezéstől a gyártáson át a javító szolgáltatásokig terjedjen. Nem véletlen, hogy a világszerte 90 ezer munkavállalót foglalkoztató cégnek 16 milliárd dollár az éves árbevétele. Ehhez jelentős mértékben járul hozzá sárvári, zalaegerszegi, tabi és nyíregyházi üzemük, melyekben összesen tízezren dolgoznak LCD és hagyományos tévéket, monitorokat, rádiótelefonokat, gépkocsi- és hajózási elektronikai alkatrészeket, műanyag kávákat előállítva, hangsúlyozta a személyügyi vezető.

Dénes Tibor, a 16 ezres lélekszámú város polgármestere büszke az éppen tízéves ipari parkra, arra, hogy Vas megye egyik legnagyobb vállalkozásánál háromezer munkahelyet teremtettek. A dolgozók harmada helybéli, a többiek 50 kilométeres körzetből járnak be. A cégnek jelentős a szerepe a szakképzésben, de jó mecénása a kultúrának, az egészségügynek és sportnak is - hangsúlyozta a polgármester.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése