2006. június 30., péntek

Robotok a nagyvilágban és Magyarországon

...
Egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy az algoritmizálás oktatásához, a programozás megkedveltetéséhez egyre több országban és egyre nagyobb arányban alkalmazzák a LEGO által gyártott Mindstroms (Észrengések) robotépítő készletet. Az ismerős név sem véletlen: a logósok számára minden bizonnyal már jó ismerős Seymour Papert irányításával az MIT és a LEGO cég közösen kifejlesztett taneszköze olyan a programozási környezetet biztosít, amelyben szinte percek alatt születhetnek meg a megépített robotokat irányító programok.

Az elmúlt tanévben már az egész országból érkeztek csapatok a Fazekas Gimnáziumba a First LEGO League magyarországi elődöntőjébe, amely mára már a készletre épülő, világszerte több ezer diákot megmozgató verseny. A verseny hazai népszerűsége is várhatóan megnő, ezért idén ősszel már Budapest mellett Szeged is elődöntős helyszín lesz. Így már nem csak 14, hanem újabb 12 csapat is megméretheti magát, illetve egy helyett két csapat juthat tovább hazánkból a középdöntőbe. Akik számára a verseny még ismeretlen, azok sem késtek még el.

Az immár évek óta hagyományosan megszervezett LOGO Alkotótábor idei egyik témája a tanárok számára ezen verseny és a versenyben felhasználható környezet bemutatása lesz. A résztvevő tanároknak a gyakorlatban is lesz lehetőségük kipróbálni a robotokkal való munkát, kezdve a megépítéstől a programozáson keresztül, egészen a korábban már kitűzött feladatok megoldásáig.
Pár szó az FLL versenyről

Az FLL 2006-os feladatai szeptember 15-én kerülnek kiírása, addigra a regisztrációnak is már le kell záródnia. A jelentkezést Beleznay Ferenc budapesti kolléga címére(fbeleznay@yahoo.com) írva tehetik meg mindkét helyszín esetében. A határidő ugyan igen szorosnak tűnik, de maga a verseny november 4. és 22. között lesz, így bőven lesz idő a diákok felkészítésére is, ha maga a verseny megtetszik a tanároknak. Saját tapasztalatom szerint három-négy foglalkozás után már a diákok ismeretei olyan szintűekké válnak, hogy a tanár munkája szinte csak szervezői és igencsak ritkán szükséges segítői szerepkörre korlátozódik.

Az FLL nevezési díja 20 euró csapatonként – egy intézményből több csapat is nevezhet, egy csapat létszáma 4-8 fő ‑ ami nagyon kedvező ár a németországi 99 euróval szemben. Ehhez járul még hozzá a terep díja, amit szintén kedvezményesen adnak. A terep egy pályát reprezentáló nagyjából 2,5 négyzetméteres műanyag lapból áll, valamint egy nagy doboz LEGO alkatrészből, amelyből megépíthető az összes terepen elhelyezendő tárgy. Érdekességként jegyzem meg, hogy a tavalyi pálya elemeinek megépítése 12 diáknak négy óra munkájába került.

A versenyről részletesebb információt olvashatnak az alábbi honlapokon:
Hivatalos FLL honlap http://www.firstlegoleague.org/
Fazekas Gimnázium FLL honlapja http://home.fazekas.hu/robot/
Simbot weblap a robotprogramozással ismerkedőknek http://mindstorms.lego.com/simbot/

Rozgonyi-Borus Ferenc
Abonyi-Tóth Andor 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése