2007. február 23., péntek

Megtriplázta nyereségét a LEGO


A LEGO Csoport elégedett a tavalyi üzleti eredménnyel, melyet a néhány éve indult új üzleti stratégiának tulajdonít. Az eredmények nagyban hozzájárulnak a LEGO Csoport jövőjének megszilárdításához – olvasható a 2006-os Üzleti Jelentésben.

• Az éves adózás előtti eredmény 1 562 millió dán korona (kb. 53 milliárd forint) volt, szemben a 2005-ös 456 millió dán koronával (2005-ben a megszüntetett tevékenységeket is tartalmazó éves adózás előtti eredmény 702 millió dán korona volt.)
• Az évi nyereség 1 430 millió dán korona (nagyjából 48 milliárd forint) volt - 2005-ben az összeg 505 millió dán korona volt - ami 34,4 százalékos részvényhozamnak felel meg.
• A csoport tiszta vagyona a 2005. végi 3 589 millió dán koronáról 2006. végére 4 727 millió dán koronára nőtt. (1 dán korona 33,8 forint)

A forgalom növekedése arányosan oszlott meg a Csoport többféle piaca között, beleértve a fogyasztóknak közvetlenül értékesített termékek piacát is. Elsősorban az olyan újra forgalomba kerülő, klasszikus termékcsaládok értékesítési adatai alakultak a vártnál kedvezőbben, mint a LEGO CITY, a LEGO DUPLO és a LEGO TECHNIC, de ide sorolható LEGO MINDSTORMS termékcsalád is.

A jó forgalom mellett 2006. elején a készletek rendkívül alacsonyak voltak a viszonteladói csatornában, ezeket a vállalat az év elején egészségesebb szintre emelte. A vártnál erősebb volt a LEGO Star Wars termékek értékesítése is, annak ellenére, hogy ebben az évben nem került kapcsolódó film a mozikba.

Új vállalati struktúra a LEGO csoportban

Várhatóan 2007. tavaszán lezárul a vállalati struktúra leegyszerűsítése, amely az utóbbi években LEGO Csoport számára az egyik legnagyobb kihívást jelentette. Az egyszerűsítés eredményeképpen a jövőben a játékpiacon valamennyi LEGO-val kapcsolatos tevékenység a LEGO A/S csoportban összpontosul, és következésképpen a ‘LEGO Csoport’ elnevezés is erre a szervezetre fog vonatkozni.

A LEGO Holding A/S továbbra is a LEGO A/S legnagyobb részvényese.

2007. évi várakozások

A várakozások szerint összességében változatlan méretű marad játékpiac, így 2007. során várhatóan továbbra is nagy nyomás nehezedik a vállalatra, és erős verseny várható a LEGO Csoport legnagyobb piacain, az Egyesült Államokban és Németországban is. Ezen előrejelzések fényében a LEGO Csoport 2007-ben 2006-hoz képest némileg szerényebb eredményekre számít.

A vállalat előtt álló legnagyobb kihívás 2007-ben az üzleti modell további változása lesz, amelynek talán a legjelentősebb eleme a termelés nagy részének kihelyezése.

2007. során megnövekedett költségekkel lehet számolni mind a termelés kihelyezésével, mind az informatikára és fejlesztésre fordított befektetésekkel összefüggésben. Emellett a 2007-es eredményeket várhatóan nem befolyásolják majd kedvező irányban egyszeri bevételek sem. Mindezek tükrében 2007-ben a LEGO A/S adózás előtti eredménye 550 millió dán korona körül, a LEGO Holding adózás előtti eredménye pedig 750 millió dán korona körül várható - olvasható a cégcsoport közleményében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése