2007. december 9., vasárnap

Bibliai történetek LEGO-ban elmesélve


Brendan Powell Smith fiatal amerikai szinész és író, akinek legismertebb alkotása a (LEGO-)Téglatestamentum - a Biblia, teljes egészében a dán műanyag építőjáték elemeivel elbeszélve. A Wikipedia szerint ateista, ennek ellenére rendkívül látogatott honlapján Tisztelendőnek (Reverend) nevezi magát. A Bibliabeli Karácsony történetéről szóló epizód LEGO-ban elmesélve most magyarul is megjelent - Építsük meg a Bibliát! - A karácsony címmel.

Brendan Powell Smith könyve két dologban különbözik a boltokban kapható, gyerekeknek szóló más Biblia-feldolgozásoktól. Egyrészt abban, hogy itt az eredeti bibliaiszöveg szerepel, azaz nincs "lebutítva" a könnyebb emészthetőség kedvéért. A magyar kiadók szerint egy-egy oldalon csupán egy-két mondat szerepel, a szöveget könnyen megértik a kisgyerekek is.

A másik különbség, illetve különlegesség az, hogy a rövid szövegrészek egész oldalas illusztrációi kizárólag LEGO- elemekből lettek megalkotva. Ez minden, a vallást, a bibliát nem ismerő gyerekben is az ismerősség érzetét kelti, hiszen nem nagyon van olyan kis- és nagykorú, aki ne ismerné és ne szeretné a legót.

Az alkotók szerint a könyvecske sok gyereket arra késztet, hogy egyes bibliai jeleneteket maguk is megépítsenek meglévő kockáikból.

Brendan Powell Smith azt tervezi, hogy az egész Bibliát - az Ó- és az Újtestamentumot - feldolgozza. Részben már el is készült a munkával - ezeket bárki megtekintheti honlapján. Állítólag olyan nagy a kereslet a nyomtaott LEGO-Biblia iránt, hogy az eddig elkészült három könyvváltozatnak is jönnek a folytatásai.

Elefánt és Kastély Kiadó, 2007.

(NOL)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése