2005. szeptember 12., hétfő

First LEGO League - interjú


Az informatikarovatban a közelmúltban megjelentettük a First LEGO League verseny kiírását. Megkérdeztük a Fazekas Gimnázium tanárát, Dénes Balázst, aki egyike a versenyt hazánkban szervezőknek, hogyan is zajlik ez, mire is számíthatunk.

Mielőtt a kérdésekre térnénk, azért jó tudni néhány dolgot. Seymour Papert LOGO nyelvet kiegészítő teknőcgrafikája egy képzeletbeli teknőcöt - kis robotot - mozgat a képernyőn. A gondolat talán innen jöhetett az MIT pedagógiai kutatóinak: kapcsoljuk össze a LEGO kreatív építési lehetőségeit a programozás oktatásával. A közös fejlesztés nyomán megszületett Mindstorms (Észrengések) készlet gyakorlatilag adta magát, hogy útjára induljon ez a verseny 1998-ban. Ma a LEGO 2001-ben megjelent 3804-es számú, nagyjából 60000 Ft-os készletére épül a verseny, csak néhány kiegészítő alkatrész kell még az induláshoz.

- Hazánkban az első év lesz az idei. Korábban is részt vettetek már az FLL-en?

- Igen, egy tíz fős csapattal indult a Fazekas Gimnázium a Kelet Angliai bajnokságon Cambridge-ben. Itt tavaly a csapatmunkáért járó díjat sikerült megszereznünk. Idén már a Németországi régióban indulunk, de mint önálló magyar helyszín.

- A korábbi versenyekről hogyan lehet valamit megtudni?

- A honlapunkra kiraktunk 2 videót, amit a 2003-as és a 2004-es kinti fordulók alapján készítettek. A 2004-es videón a csapat által készített robot is látható működés közben. A címek http://www.fazekas.hu/robot/video2003.vob (212 MiB) és http://www.fazekas.hu/robot/video2004.vob (296 MiB).

- A Fazekas Gimnáziumban 14 csapatnak van hely az első fordulóhoz. Mi lesz, ha több jelentkező lesz ennél?

- Egyelőre egyedül jelentkeztünk helyszínnek Magyarországról, de ha a csapatok létszáma megkívánja, természetesen lehet más helyszín is.

- Hány fordulós a verseny?

- A versenynek hivatalosan három fordulója van: országos, regionális, és "világ fesztivál". De például mi is rendeztünk a tavalyi tanév végén is egy háziversenyt a támogatások elnyerése végett.

- Hány csapat juthat tovább egy fordulóból?

- Minden fordulóból egy csapat jut tovább. De például egy iskolából több csapat is jelentkezhet, idén mi négy csapatot is indítunk, akkora a diákok részéről az érdeklődés a verseny iránt.

- Ki fedezi a továbbjutó magyar bajnokcsapat költségeit?

- A verseny hivatalos honlapján is arra buzdítják a csapatokat, hogy szerezzenek támogatókat, de megpróbálunk a Fazekason keresztül is támogatásokat szerezni nekik. Ha ez viszont nem sikerül, akkor a csapatnak vagy az indító iskolának kell állnia a költségeket.

- Az első forduló egyik részfeladata a megadott témában egy kiselőadás elkészítése. Milyen terjedelmi korlátok, formai követelmények vannak a beadandó dolgozatra, előadásra?

- 5 perc van a prezentációra. Más követelménye nincs. Mi használtunk projektort, más csapatok például nem. Bármilyen bemutatás jó.

- A verseny helyszínén novemberben ki építi meg a pályákat?

- A rendező építi ki a pályákat saját forrásból. Ez a csapatok számára már nem jelent plusz költséget, és persze nem is kell magukkal hozni a nevezési díjért kapott kellékeket.

- Lehet-e tudni már előre, hogy mit kell a robottal a gyakorlati részben pontosan teljesíteni?

- Persze! Ezt teszik közzé szeptemberben! Addig csak a témáról lehet sejtés. A hivatalos honlapon már megjelent az új felhívás. Ennek a címe http://www.firstlegoleague.org/

- Mennyi idő áll rendelkezésre a gyakorlati feladat teljesítésére?

- A verseny 3 körből áll. Minden körben a robotnak 2,5 perc alatt a lehető legtöbb pontot kell szerezni. A szóbeli és a technikai bemutatás 5-5 perces.

- Milyen szisztémával történik a pontozás? Milyen az arány a szóbeli és a gyakorlati rész között?

- Központi értékelőlapokat dolgoznak ki a speciális feladatok értékeléséhez, ezek szorosan kötődnek a pályához. A zsűri csak ellenőrzi a feladatok végrehajtását. A prezentációnál szempont, hogy mennyi önálló kutatás történt, milyen az összhatása a bemutatónak, a csoport kreativitása a megoldásaiban mennyire nyilvánul meg.

- Ki lesz a zsűri?

- A játék zsűrijét általában a szponzorok adják, a bemutatót tanárok értékelik. De a pontozás annyira kötött és egységes, hogy alig befolyásolja a zsűritag személye a tényleges értékelést.

- Kell-e egységes csapatöltözet, megjelenés?

- A csapatok általában csapatpólóban jönnek, de ez nem kötelező. Ellenben nagyon sokat segít a sok gyerek között :)

- Egy tanár lehet-e több csapat kísérője, segítője is?

- Természetesen. A tanárnak, igazából - inkább nevezzük kísérőnek - nincs szerepe a versenyen. A csapatok önálló munkáját próbálják értékelni. A kísérő szerepe a nyugodt körülmények megteremtése, a versenyzőkről történő gondoskodásra korlátozódik inkább magán a versenyen már.

- Tud-e más korosztálynak szóló, hasonló típusú versenyről?

- Vannak versenyek más korosztályoknak is. Gimnazistáknak például a FirstRobotics, amiben rendes robotokat kell készíteniük. De ilyen a Botball, a robot sport játék. Ez inkább egyetemistáknak szól. Újdonság a junior legorobotics az alsósoknak. Sajnos ezeket Magyarországon nem rendezik meg. Más egyéni szervezésű versenyekről is hallottam már, de pontos információim nincsenek.

- Végül térjünk vissza az FLL anyagi részére is: Miért van euróban megadva a nevezési díj? Lehet-e azért forinttal is fizetni?

- A nevezési díjat euróban kell továbbadnunk a First LEGO szervezésnek. Még próbálunk valamilyen megoldást találni a problémára.

Akinek a fenti kérdéseken túl továbbiak is felmerülnek, az bátran forduljon a rendezőkhöz, akiket a http://home.fazekas.hu/robot/ címen érhet el.

Rozgonyi-Borus Ferenc

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése