2009. január 23., péntek

LEGO-gyárat avattak Nyíregyházán


Európa legnagyobb játékgyártója, a dán LEGO Group a saját gyárában készíti a termékeket ezentúl Nyíregyházán.

A skadináv cég a korábbi beszállítótól vette át a gyárépületet, a gyártást és több mint 1200 alkalmazottat is. A gyárat a LEGO alapítójának unokája, egyben a LEGO Group tulajdonosa, Kjeld Kirk Kristiansen avatta fel pénteken jeles személyiségek jelenlétében.

Beszédében elmondta: - A mai gyáravatás egy olyan alkalom, amire nagyon régen vártam Magyarországon. Így számomra nem mindennapi esemény, hogy új LEGO-gyárat nyithatok meg Nyíregyházán.
Jorgen Vig Knudstorp, a LEGO Group vezérigazgatója hozzátette: - Nagy öröm számomra, hogy itt lehetek a Nyíregyházán megteremtett "játékvilágban". Mintegy 75 éves múltra tekint vissza ez a nagyszerû tevékenység, amivel örömet okozunk gyerekeknek, felnõtteknek egyaránt. Nem csupán az a célunk, hogy profitot termeljünk, ettõl fontosabb, hogy termékeinkkel tanítsuk a gyerekeket, növeljük a kreativitásukat, fantáziájukat, hiszen a jövõt õk jelentik mindannyiunk számára. Nem titkolt szándékunk, hogy a világ legnagyobb játékgyártója akarunk lenni. A cég mottója: csak a legjobb a jó - tette hozzá a vezérigazgató.

Az évszázad játéka

A mai naptól kikerült a LEGO-logó a nyíregyházi ipari parkban. Európa legnagyobb játékgyártója több tízmillió eurós befektetéssel a LEGO Group, a mindösszesen 185.972 négyzetméteres területen maga gyártja, illetve csomagolja ezentúl a LEGO System és DUPLO termékcsaládot. A gyárban már 2006 óta LEGO-termékeket készített a LEGO A/S beszállítójaként a nemzetközi elektronikai gyártási szolgáltató, szingapúri székhelyû Flextronics. A LEGO csoport az elmúlt év nyarán döntött arról, hogy átveszi a teljes üzemet a nyíregyházi ipari parkban.
Az új LEGO-gyár igazgatója, Jens Peter Clausen a LEGO központjából, a dániai Billundból költözött Nyíregyházára.

Hosszú távú tervek

- Elsõ lépésben Sárvárról áthoztuk a DUPLO termékcsalád gyártását. A LEGO célja, hogy a beszállítói és értékesítési hálózat még erõsebbé váljon, illetve a játékok minõsége változatlanul kifogástalan maradjon. Elsõsorban a helyi munkaerõre, magyar szakértelemre számítunk. Jelenleg 1300 dolgozónk serénykedik a nap 24 órájában. A LEGO Group nem csupán átvette a gyárat, de célja, hogy a korábbinál nagyobb arányban foglalkoztassák a munkatársakat állandó jelleggel. Az alkalmazottak nagyobbik részét határozatlan idõtartamú szerzõdéssel foglalkoztatjuk, és a szezonalítástól függõ létszámmozgást a korábbi évekhez képest drasztikusan csökkentsük - mondta a nyíregyházi gyár igazgatója.

Ácsmester volt az alapító

A LEGO Group Európa legnagyobb, a világ második legnagyobb játékgyártója. A LEGO-nak saját üzeme van jelenleg Dániában, Braziliában, Mexikóban, USA-ban, Csehországban, Koreában és mostmár Nyíregyházán is. Az alapító, a dán Ole Kirk Kristiansen - foglakozását tekintve ácsmester volt - 1932-ben indította a vállalkozást. Fából faragta az elsõ játékkacsát, amelynek a LEGO nevet adta. Magyarul azt jelenti: jót játszani. Érdekes véletlen a lego szó jelentése latinul: összerakni.

Fogadókész létesítmények

Az eseményen jelen volt Veres János pénzügyminiszter, aki többek között elmondta: Magyarország az elmúlt 10 évben sokat tett azért, hogy olyan infrastruktúrát teremtsen, hogy a világ legnagyobb gyárainak is megfeleljen és itt telepedjenek meg. Nyíregyháza ilyen ipari parkkal rendelkezik, és fogadókész minden üzleti vállalkozásra. Kiemelte a tárca vezetõje, hogy az autópálya megépülése növeli a lehetõségeket, és közelebb hozta a "világot" a szabolcsi embereknek is.

A gyerekek örömére

Csabai Lászlóné, Nyíregyháza polgármestere is örömét fejezte ki a gyáravatás alkalmából. Ahogy mondta: - Három oka van az örömömnek: az egyik, hogy a gyár 1300 embernek és családnak ad megélhetést és igen érdekes munkát. A másik, hogy éppen a gyerekeknek nyújt élményt a gyár terméke, és a harmadik, hogy olyan terméket állít elõ a gyár, ami növeli a gyerekek képességeit, fantáziadúsabbá teszik õket és segít abban, hogy majdan jó szakemberek legyenek.

Meghökkentõ LEGO számok:

Az elmúlt évek adatai alapján 2009-ben több mint 400 millió gyermek és felnõtt játszik LEGO kockákkal.
Megközelítõleg hét LEGO készletet adnak el másodpercenként a világon.
A LEGO termékeket több mint 130 országban értékesítik.
Óránként több mint kétmillió LEGO kockát gyártanak le, tehár 33.824-et percenként, azaz 564-et másodpercenként.
Egy évben eladott LEGO kockák, sorba, egymás mellé téve, több mint ötször érnék körbe a földet.
2200 különbözõ formájú elem és 55 szín teszi igazán sokszínûvé a LEGO termékkínálatát.
Az össz LEGO gyártás kapacitásának mintegy 10 százaléka lesz Nyíregyházán

LEGO családi hétvége

LEGO kiállítás és játszóház, meseház, koncertek és sok más érdekes program, meglepetés várja a gyerekeket a Nyírség legszínesebb LOGO hétvégéjén a Nyír Plázában és az elõtte lévõ téren, január 24-25-én délelõtt tíz és délután öt óra között. Minden LEGO program ingyenes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése