2006. február 10., péntek

Feketelistán a LEGO, a Nestlé és a Danone

Már a LEGO sem szalonképes az iszlám világban. Egy az Egyesült Arab Emírségekben, Kuvaitban és Katarban működő áruházláncnál már le is vették a polcokról a híres dán játékgyártó termékeit.

A legnagyobb veszteség azonban az élelmiszergyártókat éri. A múlt heti bojkottfelhívás óta Európa második legnagyobb tejtermékgyártójának, a dán Arlának az eladásai is nagymértékben csökkentek a Közel-Keleten. Ez azonban a bojkottáló országokra is visszaüthet: a cégnek 800 alkalmazottja van Szaúd-Arábiában, és további ezer a régió más részein. Habár a termelést felfüggesztették, őket még nem bocsátották el. Az Arla szóvivője azonban közölte, ha a konfliktus elhúzódik, "átértékelik" a helyzetet.

A Nestlé pedig már szaúd-arábiai újsághirdetésekben cáfolja, hogy köze lenne a karikatúrákhoz. A svájci gyártó ugyanis felkerült az egyik közel-keleti "feketelistára", amely azt állította, hogy két bébiétele Dániából származik. Azonban az sem elég, ha egy gyártó hangoztatja, hogy nem dán: a Zaman nevű török hírportál szerint SMS-ben terjed a bojkottfelhívás a dán áruk ellen, ám a benne felsorolt, ismert márkák nem mind onnan származnak. Azon a listán szerepel a francia Danone is, a valóban dán LEGO azonban nem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése