2010. február 21., vasárnap

Virtuális építés V - MLCAD telepítése

Az MLCAD tervezőprogrammal fogjuk virtuális LEGO modelljeinket elkészíteni. Ezen az oldalon a download menüpont alatt található, .zip formátumban. Töltsük le az LDraw mappánkba (pld. c:\ldraw) majd bontsuk ki.

Kibontás közben láthatjuk az éppen másolt állományokat.

Kibontás után az új mappa tartalmazza az MLCAD állományait.

Telepítés után a letöltött állományt akár törölhetjük is, de érdemes inkább áthelyezni egy olyan mappába, ahol hasznos szoftvereink telepítőcsomagjait tartjuk.

Az MLCAD-et az mlcad.exe segítségével indíthatjuk, természetesen erre létrehozhatunk shortcut-ot is. A programnak nincsenek saját alkatrészei, az LDraw alkatrészeit használja. Ezért első indításkor jelzi, hogy szüksége van az LDRAW mappa útvonalára. Ha az MLCAD-et az LDraw mappa (pld. c:\ldraw) alá telepítettük, elég kitörölni a felajánlott útvonal végéről az MLCAD mappájának nevét, hogy csak az LDraw mappa maradjon.

Egyéb esetben keressük meg az LDraw mappát. A Status alatti OK jelzi, ha megtaláltuk a helyes LDraw mappát.

Ha indításkor a program azt érzékeli, hogy nincs még társítva az általa kezelt kiterjesztésekhez, felajánlja, hogy létrehozza a társítást. Így ha azokon duplán kattintunk (tehát az .ldr vagy .mpd kiterjesztésű állományokon), automatikusan elindul az MLCAD és betölti a modellt. Kattintsunk a Yes gombra.

Az MLCAD használatbavételének első lépése a testreszabás. Alaphelyzetben az összes eszközsáv egymás alatt helyezkedik el.

Érdemes egymás mellett elrendezni az eszközsávokat, még így is csak két sorba férnek el, amennyiben az összeset látni akarjuk.

Select Settings > General > Change... alatt további beállításokat eszközölhetünk.
A General fül alatt, az Author name-nél megadhatjuk nevünket, így az belekerül minden új modellünkbe.

A Rendering fül alatt beállíthatjuk, hogy milyen minőségben mutassa az épülő modellt a program. Ha lassabb számítógéppel dolgozunk, érdemes kikapcsolni a Shading-et. Izmosabb gépen használhatjuk a jobb minőséget eredményező beállításokat, de hatalmas modelleknél még így is előfordulhat, hogy belassul a program, ilyenkor érdemes lejjebb venni a megjelenítés minőségét. Az MLCAD-ben amúgy sem a kinézeten van a hangsúly. Sokkal fontosabb, hogy a lehető leggyorsabban haladjunk az építéssel. Ha szép képeket akarunk előállítani a modellünkről, azt az MLCAD-en kívül fogjuk elvégezni. Ugyanitt, a Preview options alatt állíthatjuk be, hogy a bal oldali alkatrész-listában milyen színben jelenjenek meg az alkatrészek. Érdemes világosszürkét vagy átlátszót beállítani, hogy a "festett" alaktrészeken lévő minták is látszódjanak. (Fehér esetén nem látszanak a fehér minták, fekete esetén a fekete minták, stb.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése