2010. február 21., vasárnap

Virtuális építés XIII - POV-Ray telepítése

A POV-Ray egy úgynevezett raytracer program, ami virtuális LEGO modellekről is képes jó minőségú 3D képet készíteni.  Erről az oldalról a download menüpont alatt tölthetjük le az operációs rendszerünknek megfelelő legfrissebb telepítő csomagot, pld. Windows Download 32-bit (12 MB) via the web. Letöltés után indítsuk el a telepítőt (pld. povwin362-32bit.msi) Az első képernyőn nyomjuk meg a Next gombot.

A második képernyőn el kell fogadnunk a feltételeket a telepítés folytatásához.

A harmadik képernyőn adhatjuk meg a telepítés célmappáját, nyugodtan hagyjuk az alapértelmezett értéken.

A negyedik képernyőn indíthatjuk el a tényleges telepítést.

Majd nyomon követhetjük a telepítést.

A legutolsó képernyő a telepítés sikeres befejezését mutatja.

Telepítés után a leellenőzihetjük az POV-Ray mappánk meglétét.

Telepítés után a letöltött állományt akár törölhetjük is, de érdemes inkább áthelyezni egy olyan mappába, ahol hasznos szoftvereink telepítőcsomagjait tartjuk.

Indítsuk el a programot, hogy meggyőződjünk a telepítés sikerességéről.

A program betölt néhány állományt, köztük .pov kiterjesztésűt is. Kattintsunk a Run gombon.

Nyomon követhetjük, amint a program a leíró-állományból (.pov) elkészíti a képet (.bmp).

Sikeres futtatás után végezzük el a következő beállításokat. A Render, Edit Settings/Render menüpont alatt a Command line options-höz +L kapcsolóval írjuk be az LGEO\lg és az LGEO\ar mappák útvonalát (pld. c:\ldraw\lgeo\lg és c:\ldraw\lgeo\ar) majd kattintsunk a Set but don't Render gombra.

A POV-Ray saját mappáikon keresztül fogja használni az LGEO és Anton Raves féle .inc állományokat. Az alapértelmezett beállítás szerint minden rendereléskor jóvá kell hagynunk a POV-Ray program számára a hozzáférést az "idegen" mappák tartalmához.

Ez egy idő után zavaró lehet, érdemes inkább beállítani, hogy a POV-Ray kérdés nélkül is olvashassa (esetleg írhassa) az idegen mappák tartalmát. Kattintsunk az Options, Script I/O Restrictions menüre, és állítsuk be az Allow Read, Restrict Write opciót az olvasás engedélyezéséhez. Ha az írást is engedélyezni akarjuk, válasszuk a No Restrictions beállítást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése